1955-1957 - Sint Jorisband, de verkennersband van weleer

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Geschiedenis

10 mei 1955 speelt de band enkele nummers in het Circus Van Bever.

De band verzorgt een muzikale omlijsting van een feest van de amateur fotografenvereniging "Het Motief" op 27 mei 1955. Deze biedt de band vervolgens als dank een fotorapportage aan, gemaakt tijdens het lustrumfeest van de band (Red: informeren of deze rapportage nog bestaat).

In de jaarvergadering begin april 1956 maakt het bestuur bekend dat de band in dat jaar zal deelnemen aan drie belangrijke evenementen:


  • Het Nationale Concours van alle verkenners en padvindersbands in den Lande te Den Haag

  • het politieconcours van 22 juli 1956

  • en het jubileumfeest van 10 jaar Arnhemband.

Op 1 september 1956 speelt de band in Brugge als gast van de aldaar bekende verkennersharmonie Sint Leo. Op de zondag is daar de pantoffelparade. Vermeld wordt dat het daar wel mogelijk is omdat de Belgen geen zondagswet hebben. De harmonie en drumband Sint Leo bestaat overigens uit totaal 120 man. Tijdens de pantoffelparade had de Sint Joris Band ook een premiere van een walsnummer (Red: welk?) voor het standbeeld van Pieter de Coninck. Zowel het tempo als de techniek werden aldaar zeer geprezen.

Op 11 april 1957 wordt vermeld dat de 22 trommels wit geverfd worden, op de trommels komt een verkennerslelie te staan en daaronder het mijnwerkerssymbool. De vlaggetjes die tot dan toe als versiering op de trom werden gedragen zouden verdwijnen. (Red: aldus de krant, echter is waarschijnlijk meteen al gekozen voor de lelie geflankeerd door twee keer het mijnwerkslogo).

Verder start men met financiële acties om de deelname aan het concours in de Veemarkthallen van Den Bosch te kunnen betalen. Op dat moment heeft de band een bezetting van 45 personen. Overigens speelde ook de St. Lambertusband uit Kerkrade ook op het concour in Den Bosch.

Instructeur G. van Bentum stoomde de band klaar voor het concours. Als verplicht nummer speelt de band de Bello Wals van J.D. Tesink. Als vrij nummer werd gekozen voor een mengeling van de Matrozenmars en de Van Erp-mars. De generale repititie van de band vindt plaats op 30 april 1957 in de straten van Heerlen. Op naar Den Bosch... Het resultaat mag er zijn:




Sint Joris Band is landskampioen !!!

2 Prijzen slepen ze in de wacht: 1ste prijs voor show en muziek en de ereprijs. Het station in Heerlen was zwart van de mensen bij aankomst van de band in Heerlen, in een grote triompfparade werd door de stad getrokken. Op de receptie werd als genodigden expliciet vermeld oma Leunissen van de Willemstraat (red: wie was zij?).

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu