Vraagbaak - Sint Jorisband, de verkennersband van weleer

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

1
2

3


4
5

6
7


8
9
10

11


In het archief van Scouting Bekkerveld hebben we de in het archiefdeel getoonde medailles van de ereprijs van Den Bosch 1957 en de prijs van WMC 1958. Waar zijn de andere medailles en prijzen gebleven?

Wie heeft nog instrumenten van de Jorisband?

Wie heeft foto's of film van het bezoek aan de Expo in Brussel? Ik heb het Expo-archief al aangeschreven maar die hadden zelf niks.

In mijn speurtocht naar de vlag ben ik nu beland bij het materiaal van Scouting Regio Parkstad, volgens hun materiaallijst hebben hun een Sint Jorisband vlag. Iedere hint voor het traceren van materiaal is welkom.

Op 27 mei 1955 verzorgde de band de muzikale omlijsting van een feest van de amateur fotografenvereniging Het Motief. Als dank werd de band een fotoreportage aangeboden. Helaas heeft de vereniging niets meer van dit materiaal en is ook niet bekend wie de maker is. Wie weet waar die fotoreportage gebleven is?

Op 18 februari 1964 wordt Hans Strüver als nieuw instructeur benoemd. De Globetrotters verzorgden die avond een optreden en de heer Kuypers draaide een korte kleurenfilm van de band over de periode 1962-1964. Wie heeft die film of kent deze man?

Inmiddels weet ik dat dit de vader was van tamboermaitre Jan Kuipers.

Wie heeft nog een LP van de Globbetrotters? Helaas is mijn exemplaar bij de een of andere verhuizing zoek geraakt. Ik zou er graag een kopietje van willen hebben (nog mooier zouden opnamens zijn van hun).

Vraag van Jef Maurer: Is er nog partituur bij iemand of zijn er nog titels van? Misschien zijn er muziekopnamen van de St. Jorisband of andere bands met dezelfde muziekstukken. Dan zou ik die kunnen gebruiken bij mijn stomme films. Dan kunnen ook het vertrouwde geluid en het bewegend beeld bij elkaar gebracht worden. En... uiteindelijk op de site komen.

Toelichting: In 1957 speelde de band in Den Bosch als verplicht nummer de Bello Wals van J.D. Tesink, als vrij nummer werd gekozen voor een mengeling van de Matrozenmars en de Van Erp-mars. Op koninginnendag 1960 brengt de Sint Joris Band de wals "Jeanette" ten gehore, een wals voor Es-trompet en jachthoorn.

De Royal Stewart - de das waar de band mee begon - is maar enkele jaren gedragen en uiteindelijk vervangen door de blauwe das met in de driehoek het gemeentewapen van Heerlen. Wie weet waarom de das werd vervangen? In 1953 was de das al vervangen.

John van Noort, tamboermaitre in Bodegraven (geen lid van Jorisband) zoekt oude drumbandnummers zoals bijvoorbeeld voor blazers/orkest : adelita, brazil, dixielandmedley, the blue jackets, chante-bleu, mambo macho (niet nr. 5), tattoo of the guards. En voor tamboers bijvoorbeeld: ritme en techniek, variant, brandaris, of andere nummers uit de tijd dat bijna iedereen de Modelmars speelde op straat. Mocht dit ook een deel van het repertoire van de Jorisband zijn, en je partituren hebben, dan maak je twee mensen gelukkig (en wellicht alle leden van de band).

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu