1958-1959 - Sint Jorisband, de verkennersband van weleer

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Geschiedenis

Het idee werd ook geboren om deel te nemen aan het WMC in 1958. Helaas waren de instrumenten dusdanig aan vervanging toe dat daar wellicht een kink in de kabel kon komen. Een ludiek actie kwam van alle bandleden die hun zakgeld afstaan om tezamen 1 nieuw instrument te kunnen kopen.

Een vurige wens van de band is de aanschaf van jachtthoorns waarmee het repertoire aanzienlijk kon worden uitgebreid. Notaris Houx leidt een financiële actie om nieuwe instrumenten te kunnen kopen. Dezelfde notaris schonk namens de commissie van bijstand een Engelse overslagtrom aan de band.

Op 31 mei 1957 is het jongste bandlid de verkenner Dubbeling, die dan 11 jaar is.

9 juli 1957 treedt de band op in Mönchen Gladbach in een ereparade voor generaal W. Dudley.

Op 29 april 1958 is het 25-jarig jubileum van D.C. Mertens, De band stelt zich op in het HK Sittarderweg en loopt een mars richting HBS alwaarde feestavond plaats vond.

Op het WMC behaald de band op 31 augustus 1958 een eerste prijs (Red: welk onderdeel?). Op het WMC speelt ook de verkennersdrumband St. Gerlachvendel uit Hoensbroek, zij behalen een tweede prijs. Uiteraard hield de band op 1 september een feestmars door de stad.

Vlak voor het vertrek naar de Expo in Brussel wordt vaandrig H. Schmeetz geïnstalleerd tot tamboer-maitre van de band. De installatie geschied door assistent-commissaris Loe Manders, leider van de Sint Joris Band. Overigens ging de band niet alleen naar Brussel, met hun gingen ook het Heerlense jongerenorkest "The Swallows" naar de Expo. Beiden speelden in de middag in het Nederlandse Paviljoen.

De band speelt op 28 juni, 5 en 12 juli op het internationaal muziekconcours in Bree (Red: behaalden zij een prijs?).

In mei 1959 wordt er naast het klaroenenkorps en trompetterskorps (Es-trompetten) aan de band toegevoegd. Daarnaast zal er een uit acht verkenners bestaande jachthoornensemble verschijnen. Daarmee mag de band zich een kapel noemen. In totaal groeit de band uit tot een bezetting van 50 man. Alles aanleiding voor een nieuw showprogramma welk de premiere heeft op 23 mei 1959 op het Vrijthof, een week later in het Sonsbeeckpark te Arnhem.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu