1960-1961 - Sint Jorisband, de verkennersband van weleer

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Geschiedenis

In 1960 vieren zowel de Sint Joris Band als The Swallows gezamenlijk hun jubilea, de band bestaat dan 10 jaar, het orkest 5 jaar. Op zaterdag 30 april vindt er een Stertocht plaats met naast de band als gasten:



  • Sterre der Zee uit Maastricht

  • Lord Baden Powellband uit Kerkrade

  • St. Gerlachvendel uit Hoensbroek



Met 4 bands wordt naar de ingang van de O.N. I gemarcheerd alwaar de Amsterdams Marsband van het N.P.G. en de Arnhemband worden verwelkomt. In een mars wordt vervolgens door de stad gelopen. 's Avonds is er een openluchtshow uitgevoerd door de Sint Joris Band en de bands uit Amsterdam en Arnhem.

Op zondag 1 mei begint de dag met een heilige mis. Daarna een feestelijk ontbijt in de kantine aan de Gringel. Hierbij traden The Swallows op alsook De Globbetrotters.

De Globetrotters kwamen uit Heerlen en werd in 1958 opgericht. Het trio bestond uit Jan Stollman, Bert Nadenoen en Martin Stollman. In 1977 overleed Martin Stollman en volgde zijn broer Jaques hem op. Bert Nadenoen koos voor een solocarriëre een werd opgevolgd door Herman Kurvers. Het drietal stond bekend om de spitsvondige parodiën. In 1970 won het drietal de Gouden Narrenkap. Na het overlijden van Jan Stollman in 1993 hielden de Globetrotters op te bestaan.

Om 11.30 is er een vlaggenparade op het gazon van de kweekschool aan het Schandelerboord. 's Middags biedt de band haar gasten een tocht door Limburg aan. 's Avonds schuift de Mechelse Jeugdharmonie aan en na een gezamenlijke mars en een concert vindt er ook nog show plaats.

20 april 1960 heeft de band er inmiddels 215 marsen opzitten met een totale lengte van 100 kilometer. Op koninginnendag 1960 brengt de Sint Joris Band de wals "Jeanette" ten gehore, een wals voor Es-trompet en jachthoorn. Daarna was het de beurt aan de 45 meisjes van de Amsterdamse Padvindstersband, welke gevolgd werden door een optreden van de Arnhemband. De afsluiting is wederom aan de Joris Band, welk een nieuw show-nummer laten zien.

In een feestelijk bijeenkomst in mei 1960 wordt door de Commissie van Bijstand een nieuw vaandel aangeboden met de kleuren blauw en geel. Het vaandel stelt St. Joris te paard voor. Het is ontworpen door de heer Frans Deumen uit Brunssum.

September 1960 wordt een drukke maand voor de band. Naast dat na een zomerstop de repetities weer starten volgt een drukke agenda. Op 10 en 11 september zijn ze te gast bij de Katholieke Pfadfinder te Wermelskirchen, op 18 september doet de band mee aan het Jup-drumband-concours in Schandelen, op 24 september een optreden in Maastricht.




Zondag 16 juli 1961 maakt de band haar 250ste mars. Naast een mars door Heerlen zal de band een show verzorgen op de speelplaats van het Bernadinuscollege. Rond september 1961 is Jan Kuipers de tamboer-maitre van de band. Verder werd afscheid genomen van Karel Kisters die jarenlang de band heeft geleid, Karel moest verhuizen naar Noord Brabant in verband met werk.

In dezelfde maand gaat de band weer eens naar haar collega's in Arnhem en speelt op Schiphol als gast van de KLM.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu