1964-1969/1975 - Sint Jorisband, de verkennersband van weleer

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Geschiedenis

2 september 1964 brengt de band een serenade aan bestuurder Hans Dreikoningen (Bekkerveld), 6 september 1964 Kortrijkband (Red: kwamen die op bezoek ofzo?).

29 januari 1965 is er een ouderavond met presentatie van de nieuwe concerttrommen. De dag erna is er wederom een rondgang door Terwinselen en brengt de band een serenade aan Dhr Merx (van het concern V&D) en treed de band op voor een groep buitenlandse werknemers te Eygelshoven.




1 en 2 mei 1965 viert de Sint Joris Band haar derde lustrum. Gasten voor het feest zijn de Arnhemband, de Amsterdamse Padvindstersband, jeugdband St. Urbanus uit Montfort en jeugddrumband Parcifal uit Brunssum. Uiteraard was er een feestmars, een show, traden The Swallows op tijdens een ontbijt en was er een receptie.

4 juli 1965 vertrekt de band naar Amsterdam voor een optreden en speelt tevens op de bloemencorso te Aalsmeer.

2 december 1966 melden de kranten dat 5 verkennersband in Limburg en Noord-Brabant opgeheven zijn afgelopen jaar vanwege geldnood. Ook de Sint Joris Band zit in geldnood maar weet zich nog staande te houden. Daarvoor is onder anderen in 1965 de vrienden van de Sint Joris Band opgericht, vermoedelijk onder bestuur van de heer C. Manders. Deze club werkt nauw samen met de commisie van bijstand.

Het laatste bericht van de Sint Joris Band is van 28 maart 1969. De Band bestaat dan nog, maar is echter nooit toegekomen aan haar 4de lustrum. Het bestuur wil dan enkele veranderingen door voeren in de hoop daarmee de toekomst van de band veilig te stellen. Op de eerste plaats willen ze de muziekverkenners oprichten, dus naast de al bestaande zee-, lucht- en landverkenners. Dat zou dan tevens een primeur zijn voor Nederland. De korte broek moet verdwijnen en daarvoor in de plaats een lange pantalon.

Overigens ligt deze herorganisatie dit keer eens niet aan oefenruimten of financiën, maar aan de leegloop van de band. Het bestuur zal voortaan bestaan uit niet meer uitsluitend verkennerleiders maar ook uit ouders van bandleden. En de deuren worden wagenwijd opengezet en iedereen is welkom als bandlid, ongeacht verkenner of niet. Het artikel meldt ook dat de scoutinghoed inmiddels verdwenen is en vervangen is door de baret, wanneer dit gebeurde staat niet vermeld.

De noodgreep heeft niet geholpen. De datum dat de band uit elkaar ging is mij nog niet bekend. Of de reorganisatie geholpen heeft of juist misschien de oorzaak was van de opheffing is ook niet duidelijk.

Volgens Hub Erven was de oorzaak dat de groepen die jarenlang de band gesponsord hadden hun geld terug wilden als de band niet meer als scoutingband verder ging. En die financiële aderlating was de doodsteek.


Op 15 december 1978 verschijnt in de krant het bericht dat de Sint Joris Band weer wordt opgericht. Initiatiefnemer is Hub Erven. Doel is de band op te richten onder de naam Sint Joris, maar niet als verkennersband. Het zou een Show Drumbandkorps moeten worden met open lidmaatschap, dus niet alleen voorbehouden aan leden van Scouting. 25 oudleden hebben zich gemeld en op 5 januari 1979 is een eerste vergadering gehouden in de LEAO-school aan de Heldevierlaan. Helaas is dit initiatief gestrand.






Ik hoop hier nog te kunnen vermelden waarom het mis ging. Ik zou me kunnen voorstellen dat het doel te hoog gegrepen was, tenslotte is de band in 1950 ook begonnen met 10 man, zonder het idee om wedstrijden te gaan winnen, maar voorlopig blijft het gissen.

Bron van dit historisch overzicht is het archief van Scouting Bekkerveld, bestaande uit oude brieven en uit krantenknipsels van de Limburger en het Limburgs Dagblad.




Met een stevige linker,

Niek van Birgelen

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu